Urmakaren förklarar

Det finns en massa olika begrepp i urvärlden, som ibland kan vara svåra att förstå. Här reder vår urmakare ut begreppen och förklarar.

Vad är en Quartzklocka?

Quartzuren drivs med batterier som bör bytas ut då klockan drar sig eller stannat helt. Batteriets livslängd beror på klockans ålder samt skick och kan därmed variera. Ett slitet urverk med torra oljor eller med rost i drar ur batteriet snabbare än ett verk som är i bra skick.

Vad innebär det när en klocka är automatisk?

Automatiska klockor har ett verk utan batteri och drivs enbart av rörelse. När bäraren rör sig skapas kinetisk energi som får en rotor inne i klockan att röra sig. Den sätter i sin tur igång en drivfjäder. När bäraren inte rör sig driver gångreserven klockan. Den räcker vanligen ett till tre dygn. Om klockan legat orörd ett par dagar och stannat sätter du igång den genom att skruva 20 varv på klockans krona. Sätter du på sig en klocka när den stått still ett tag utan att skruva upp den, kan klockan sakta ner eller tappa gångreserv.
Ett automatiskt verk är mer känsligt för stötar och slag än ett batteriverk.

Vad är en kinetisk klocka?

Kinetiska klockor laddas precis som automatiska klockor av rörelse, men har även en uppladdningsbar battericell. Batterireserven håller upp till 6 månader.

Vad är boett, och hur mäter man storleken?

Boetten är skalet urverket är monterat i. Det är oftast tillverkat i material såsom stål, guld eller titan. Boettstorleken är bredden på skalet.

Vad är Natoband?

Det är ett band som träs genom klockans bandstift och täcker bakboetten. Bandet kan du lätt byta ut själv. Natoband i nylon är mycket slitstarka och tåliga.

Vad menas med material som titan, doublé och stål?

Titan är ett metalliskt grundämne som används i legeringar inom bland annat flyg- och rymdteknik, eftersom det är både tåligt och lätt. Titan används också i klockor och smycken eftersom det sällan orsakar allergi. Tack vare sin förmåga att tåla starka syror används titanet också som anod- och katodledare i ytbehandlingsindustrin och för tillverkning av vissa typer av högtalarmembran.

Doublé är en förgyllning i guld som är något tjockare än plätering och håller därför lite längre än en sådan.

Stålet i våra klockor är extremt rent, vilket innebär att även allergiker brukar reagera positivt på det.

Vad är kronan och vad är en skruvad krona?

Kronan är "skruven" man ställer tiden på klockan med. En skruvad innebär att kronan är gängad och först måste vridas motsols för att tiden ska kunna ställas in. Klockor med skruvad krona är som regel mer vattentät än de utan.

Vad betyder vattentät 30, 50, 100 och 200 m?

30 m är lika med 3 ATM (atmosfärer) och innebär att klockan är dammtålig.
50 m (5 ATM) betyder att klockan klarar vattenstänk.
100 m (10 ATM) innebär att du kan bada med klockan på.
200 m (20 ATM) är klockor som klarar av tubdykning.
Det finns klockor som klarar ännu högre tryck.

Klockans täthet är en "färskvara" som påverkas av ålder och yttre förutsättningar. Exempelvis torkas packningar ut med tiden och en liten spricka i glaskanten påverkar tätheten på samma sett som ett slag på någon av knapparna eller kronan kan göra att de hamnar snett.
Det är därför viktigt att underhålla sin klocka för att kunna garantera en täthet.

Vad är safirglas, mineralglas och Hardlexglas?

Safirglas är det hårdaste glaset och också det mest reptåliga. Mineralglas är ett slittåligt glas men inte helt reptåligt. Hardlexglas är Seikos egna mineralglas som är mycket reptåligt. Det finns bara på Seikos egna klockor. Vad är en kronografklocka? Kronograf är ett ur med stoppursfunktion.

Vad är en heliumventil?

Dykarur som är tillverkade för extrema förhållanden har ibland en heliumventil som snabbt släpper ut övertrycket inne i klockan när den kommer upp till ytan och trycket förändras. Utan heliumventil skulle en vanlig klocka sprängas.

Vad är en Tachymeterskala?

Det är en funktion som visar dig hastigheten i kilometer i timmen på en klocka med hastighetsmätning.