Urmakare

Ett yrke i tiden.

Man kan tydligt se att intresset för klockor ökar. Klockan har mer blivit som en accessoar än en tidsangivare. Trots att var och varannan människa har en mobiltelefon tillgänglig, så märker vi att det traditionella armbandsuret ökar i intresse. Klockan ger en bild av dig som person. Det visar vem du vill vara just nu. Skapar din identitet. Från färgstarkt till traditionell. Från klassiskt elegant till sportigt utmanande.
Det säljs mer mekaniska armbandsur i dag än vad det gjort på många år och ibland måste de repareras. Det bästa med yrket är att en dag ser helt olik ut än en annan. Mötet med kunder och deras klockor skiftar från dag till dag. Ibland är det enkla quartzverk (batteriverk) som ska synas och ibland är det avancerade mekaniska verk som helt ska plockas isär. Som urmakare måste du vara noggrann. Du måste tycka om att analysera och leta efter svaren i något som inte fungerar. Känslan av att få allt att fungera till slut är fantastisk.”

 

Vad gör då en urmakare?

Som urmakare är det fördelaktigt att vara intresserad av teknik och teknisk innovation. Eftersom man oftast jobbar med små och mycket känsliga komponenter är det också viktigt att ha en bra koncentrationsförmåga, precision, tålamod, god syn och en stadig hand. Noggrannhet är nyckeln till framgång inom urmakeriet. Eftersom många urmakare är egenföretagare där de driver en egen verkstad eller en egen butik är det också viktigt att vara serviceinriktad och duktig på att sälja. Urmakaryrket har en lång och prestigefylld historia som är viktigt att föra vidare i generationer. I uraffären består arbetsuppgifterna av justeringar, renoveringar, rådgivning och försäljning. I verkstäderna utförs mer komplicerade reparationer och justeringar. Vill du specialisera dig inom yrket finns det flera möjligheter. Du kan till exempel specialisera dig på prestigeur från välkända märken eller som antikurmakare. Med nutidens ökade intresse för innovativ teknik och fina klockor finns det oändligt med möjligheter att utveckla yrket precis i den riktning man vill. Urmakaryrket kommer att fortsätta vara viktig. Urmakaryrket har på senare år blivit populärt och behovet finns både i Sverige men även internationellt.